Kateri so najbolj pogosti znaki, da bom imel težave z zobmi?

Kateri so najbolj pogosti znaki, da bom imel težave z zobmi

“Naši zobje so unikatni, kakor naš prstni odtis. Niti dve osebi nimata enakega zobovja. Prvih znakov težav z zobmi bolniki navadno niti ne zaznajo. Zgodnje odkrivanje različnih bolezni pa pomeni tudi manjše število zahtevnih terapij v prihodnosti.”

– dr. dent. med. Mladen Petranović


Ljudje skozi življenje dobimo dvoje zob – mlečne in stalne. Mlečni zobje se začnejo razvijati že pred rojstvom, zrastejo pa šele pri dojenčkih starih med 6 in 12 mesecev. Nekje okoli šestega leta pa mlečne začnejo nadomeščati stalni. Za slednje moramo dobro poskrbeti, saj nam mati narava ne podarja novih.

Najboljši in najbolj pogosti znaki ne obstajajo. Tako kot ne obstajajo splošni znaki težav, ne obstajajo splošne rešitve. Odkrijemo jih šele na pregledu in paciente opozorimo, kaj storiti, da se težav znebijo. Žal je ponavadi šele bolečina tista, ki nas prva opozori, da se nekaj dogaja.

Redni obiski zobozdravnika, so torej nujni za zagotavljanje zdravja naših zob in dlesni. Kljub vsemu, pa ste lahko pozorni na nekaj očitnih znakov, da se nekaj dogaja.

1. Sprememba dlesni

Bolezni dlesni, kot so gingivitis (vnetje dlesni) in paradontoza (umikanje dlesni) sta stanji, ki v skrajnih primerih lahko vodita celo v izgubo zob. Kontaktirajte zobozdravnika če opazite:
• Spremembe v barvi, na primer iz normalnega roza do rdeče ali modro-rdeči
• Otekle dlesni, z gobastim občutkom
• Umikanje dlesni, zaradi česar so zobje videti večji
• Gnoj, slab vonj ali nov prostor med zobmi

2. Bele pike na zobeh

Gnitje zoba povzroča okužba zoba, ki se začne z razpadanjem zobne sklenine, kot reakcija na kislino, ki jo proizvaja bakterija. Prvi znaki so bele pike na zobeh, ki se tvorijo v zgodnjih fazah. Tega sami morda ne boste opazili dovolj hitro, še posebej če se to dogaja med zobmi, zato so nujni redni pregledim, kjer rentgenska slika pokaže na težavo.

3. Povečana občutljivost na toplo ali mrzlo hrano in pijačo

Ko karies prodre skozi sklenino v notranjost, kjer so živci boste začeli čutiti povečano občutljivost na toplo mrzlo hrano in pijačo. Ko začutite tovrstne spremembe se takoj odpravite k zobozdravniku, kajti prej ko boste začeli odpravljati takšno težavo, boljši bo končni rezultat.

4. Bolečine v zobeh

Konstantna bolečina v zobeh kaže na resne težave. Takoj ko začutimo bolečine, moramo to zaupati svojemu zobozdravniku, saj četudi bolečina izgine v dnevu ali dveh, lahko še vedno pomeni, da je težava prisotna. Vaše telo se je infekcije sicer začasno ubranilo, toda osnovni problem je še vedno tam, zobozdravnik pa vam ga bo trajno odpravil.


dr. dent. med. Mladen Petranović svetuje:

  • Preventiva je vedno boljša, kot kurativa.
  • Nikar se ne zanašajte le na svoje zaključke in (pogosto lažen) občutek, da je vse v redu. Zakaj ne bi zvečer mirno zaspali s prepričanjem, da je z vašimi zobmi vse v redu?
  • Vsekakor pa bodite tudi sami pozorni na zgoraj opisane znake oz. simptome – če se vam pojavljajo obiščite svojega zobozdravnika in ga opozorite na morebitne težave.
 

Težave z zobmi? Vpišite telefonsko številko in pomagali vam bomo, da postanejo preteklost!