Kaj storiti, ko se nam zlomi zob?

Kaj storiti ko se nam zlomi zob

Človeški zobje so neverjetno močni, žal pa kdaj lahko tudi počijo ali se zlomijo. Ali ste ugriznili kaj trdega, padli, ali pa je zob že prej počasi razpadal, kot posledica nezadostne higiene? Razlogov je lahko zelo veliko, naši zobje pa le eni.

Ko se zob zlomi ni nujno, da pravzaprav začutimo bolečino, ostane pa oster rob, ki ga slej ko prej začutimo z jezikom. Pri večjih zlomih pa lahko tudi zaboli. Takrat smo si zob bržkone poškodovali do živca v zobu, ki je prav tako lahko poškodovan. Čutimo lahko nelagodje, ko je živec izpostavljen zraku, in močo občutljivost pri toplih ali hladnih jedeh in pijačah.

Ko zob poči
Ko nam poči zob ga sami nikakor ne moremo popraviti. Če ga želite obnoviti, boste morali obiskati zobozdravnika. Zob lahko izgleda povsem v redu, poveča pa se vaša občutljivost na hrano in pijačo. Če vas zob nenehno boli, je to resen znak za obisk zobozdravnika, saj je možna poškodba živca ali žilic v nostranjosti.

Ko se zob zlomi
Ko se odlomi cel zob, je potrebno obvezno takoj oz. čimprej k zobozdravniki, ki bo ugotavil, kako ga popraviti in kaj je bil razlog za zlom. Preden obiščete zobozdravnika, poskrbite tudi, da si usta temeljito sperete s toplo vodo in ustavite morebitno krvavljenje iz dlesni s primerno gazo. Če so bolečine prevelike, lahko vzamete protibolečinsko tableto.

Kaj lahko pričakujete od zobozdravnika?
Hitrost in učinkovitost sta posledici številnih možnih rešitev, ki se konstantno povečujejo z napredkom tehnike in znanja. Nekatere tehnike s časom preprosto izginejo in nove zasedejo njihovo mesto. Seveda to ne pomeni, da nič kar je staro ne velja več, saj je navsezadnje iz tega znanja razvito to, kar imamo danes.

Širina postopkov in ustvarjalnost iz izkušenj zobozdravnika ponujata mogoče rešitve, ki so odvisne tudi od poškodbe zoba. Tako malo poškodbo, kot namestitev implantata lahko zobozdravnik uredi celo z eno samo terapijo, ki je pravilna.


dr. dent. med. Mladen Petranović svetuje:

  • Počenega zoba ne moramo popraviti sami, potrebno je obiskati zobozdravnika.
  • Ko se zob zlomi je obisk zobozdravika nujen, sicer lahko tvegamo poškodbo živca.
  • Pred obiskom zobozdravnika poskrbimo, da usta očistimo in ustavimo morebitno krvavitev.
  • Tako malo poškodbo, kot namestitev implantata, lahko zobozdravnik uredi celo z eno samo terapijo.
 

Se vam je zlomil zob? Vpišite telefonsko številko in si priskrbite najboljšo rešitev!